Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

Vitathatatlan – Retro kritika

2021. december 04. 11:43 - Attila Kovács író

Szeretem a sportot, szeretem a bokszot és a Vitathatatlan az egyik olyan film ami bár szintén a drámai oldalról közelíti meg a bunyót, mégis több szakmaiság van benne mint a legtöbb ilyen alkotásban. Szakmaiság alatt itt nem csak Snipes és Rhames bunyóját értem, hanem a manageri és promóteri részt amit szintén érint a film és azt is amiről keveset hallani vagyis, hogy a maffia igenis jelen van a sportban.

 

Mivel egy 2002-es filmről beszélünk nagyon nagy SPOILER-ek már nem lesznek az írásban, szóval kritizáljuk azt egy picit!

 

A nehézsúlyú világbajnok George „Iceman” Chambers börtönbe kerül, a vád pedig nemi erőszak. Iceman szerepében Ving Rhames szerepel, aki remekül hozza a kissé zárkózott, erőszakos figurát aki köszöni de nem kér a rabtársak barátságából. A börtönnek viszont vagy egy saját bajnoka is, Monroe Hutchens aki valaha szintén profi ökölvívó volt, azonban egy gyilkosság miatt hosszú évekre a rács mögé került. Hutchens szerepében Wesley Snipes tűnik fel, aki ekkoriban még a Penge filmek miatt egy komoly akció sztárnak számított. A börtön bajnoka szintén csendes, de inkább magának való figura, aki kerüli az összetűzéseket. A börtöben csücsül Mendy Ripstein is, az öreg maffiozó szerepében pedig a nagyszerű Peter Falk tetszeleg.

 

A film alapsztorija, hogy a börtönben zajlanak néha ökölvívó meccsek és Iceman úgy gondolja, meg kell mutatnia a világnak, hogy itt is ő a király, ezért kihívja Hutchenst. A történéseket nem írom itt most le, a film sokszor megy a TV-ben és a videó megosztó platformokon is elérhető, szóval aki kedvet kap hozzá, pár kattintás után már nézheti is!

 

Szóval miért is nagyszerű film a Vitathatatlan és miért cseng ismerősen a sztori mindneki számára? 1992-ben Mike Tyson-t nemi erőszak vádja miatt zárták a börtönbe, amit ő a mai napig tagad és egyes újságírók azt állítják, hogy látták Tyson-t az eset időpontjában egy teljesen másik helyszínen. A film készítői nagy rajongói voltak a boksznak és saját elmondásuk szerint is a legtöbb bokszról szóló filmben az ökölvívás csak mint metafora jelenik meg. A 2000-res években nem is értették, hogy az esetről, hogy nem készült film, ezért leültek megírni a forgatókönyvet. Ahogy viszont elkezdték összeszedni az információ morzsákat, szembesültek vele, hogy az elmúlt 50 évben rengeteg nehézsúlyú bajnoknak gyűlt meg a baja így vagy úgy a törvénnyel ezért bár a Tyson sztori adta az alapötletet, végül nem annak a fiktív változatának nevezik a filmet.

 

„Úgy gondoltuk, hogy érdekes lehet a nézők számára egy olyan történet, ami azt mutatja be, hogy a nehézsúlyú világbajnok, hogyan viselkedik amerika legkeményebb környezetében, egy szigorúan örzött börtönben!”

 

Bár a forgatókönyv még nem volt kész, Wesley Snipes már érdeklődött a film iránt és a készítők mind a két főszerep opcióját felajánlották a számára, azzal a kitétellel, hogy a film végső harcának az eredménye semmiképpen sem fog megváltozni. Amikor végül elkészült a forgatókönyv elküldték az Ving Rhames-nek is, aki másnap igent mondott Iceman szerepére, Snipes pedig boldogan bólintott Hutchens eljátszására.

 

A film forgatókönyve eleve két fekete bőrű színészre lett írva, ezzel azonban a stúdióknak volt egy kis problémája. Szerették volna, ha legalább az egyik szereplő fehér bőrű lett volna, ám a film készítői sikeresen meggyőzték őket az alapfelállás helyességéről. No nehogy valaki most rasszizmussal vádolja bármelyik oldalt, ugyanis mind a két fél érvelése teljesen érthető volt. A stúdió ugyanis szerette volna ha a film amerikán kívül is sikeres lesz, ezért úgy gondolták, hogy az európai piacon így eladhatóbb lenne a mozi. A készítők szerint azonban nem lett volna reális egy fehér nehézsúlyú világbajnok, hiszen ekkoriban még a Klitschko korszak előtt jártunk és a vitathatatlan bajnokot Lennox Lewis-nak hívták, a legnagyobb ellenfeleit pedig Evander Holyfield-nek és Mike Tyson-nak. A börtönbajnok szerepében pedig valóban furcsán hatott volna egy fehér nehézsúlyú bunyós, tehát azt kell, hogy mondjuk így kerek a sztori és örülünk, hogy a készítők nem engedtek az elképzeléseikből.

 

Az ezredforduló előtt készült ökölvívó mozikban a legtöbb színész nem tudott valójában bunyózni, ez pedig meg is látszik a mérkőzések jeleneteiben, elég ha csak a Rocky Balboa előtti bármelyik Rocky filmre gondolunk. Rhames évek óta készült rá, hogy eljászta Sonny Liston-t egy életrajzi filmben, ami bár sosem készült el, Rhames edzéssel töltött ideje nem került a kukába, haszonsítani tudta azt a filmben. Snipes a legendás Emanuel Steward-al készült fel a filmre, aki többek között Lennox Lewis edzője is volt.

 

A film végső bunyójelenete mindenk idők egyik legjobbja a zsánerben. A maffia először pusztakezes mérkőzést akar, de végül Iceman csapatának a nyomására kiegyeznek a 6oz súlyú kesztyűkben (hivatalosan 10oz a súly a profi meccseken nehézsúlyban) és abban, hogy akkor van szünet ha valaki a padlóra kerül. A filmben egyébként gyakran használtak test dublőrt, ugyanis a testütések valóságosak voltak, hogy emeljék a realisztikus bunyó jelenetek szintjét. Érdekesség, hogy Snipes testsúlya ekkoriban 80kg volt még Rhames-é 100kg, hogy ezt ellensúlyozzák, Snipes alapállása klasszikus a filmben, míg Rhames kicsit megrogyva, verekedős stílusban küzd.

 

A mérkőzésen végül a pozitív karakter győzedelmeskedik, de ez semmin nem változtat, Monroe Hutchens zárkája ugyanúgy kulcsra lesz zárva a takarodó után. A film végén Rhames kiszabadul és tagadja, hogy kikapott volna a rácsok mögött.

 

Van egy pletyka, miszerint Mike Tyson tényleg bokszolt és tényleg kikapott a rácsok mögött, de ezt mindig is tagadta, tehát jól gondoljuk, hogy az egész alapsztori egy fiktív történéssel ugyan de Iron Mike nyilvánosság elől kiesett éveit dolgozza fel!

 

A filmet mindenképpen ajánlom a sportág szerelmeseinek, mert az egyik legjobb boksz film! A bunyók és a karakterek realisztikusak, igazából egyik sincsen úgy megírva, hogy a néző megkedvelje. Iceman egyértelműen „falat” épít magaköré a rácsok mögött, amibe nem enged be senkit, még a nézőt sem, tehát esélyt sem kapunk rá, hogy megkedveljük. Hutchens pedig egy hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság miatt van a rácsok mögött, amit egy pillanatig sem tagad és bár a karaktere rokonszenvesebb, olyat nem tesz ami miatt megkedvelnénk őt.

 

A címet később tovább vitték de a sztoriknak nincsen köze az alapfilmhez. Bár a film második részében még Chambers a főszereplő, igaz ekkor már Michael Jai White személyesíti meg és a végső küzdelem átmegy egy MMA jellegű csatába. Innentől kezdve viszont Scott Adkins, azaz Boyka a főszereplő aki a második részben még egy negatív karakter, a sorozat 2016-ig négy részt élt meg, de az eredeti alkotást én nem sorolnám közéjük!

 

Értékelés 10/10 SZUPER

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8316773430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása