Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

Az éjszaka fogai – Kritika

2021. október 27. 14:16 - Attila Kovács író

A Mise éjfélkor című sorozat kapcsán kitértem rá, hogy a jelek szerint a Netflix lát még üzleti potenciált a vámpírokban, ugyanis a sorozat után megkaptunk egy filmet is, aminek az előzetese kifejezetten pofásra sikeredett.

 

Bevallom régimódi vagyok, számomra a vámpírok legyenek gonoszak, hidegvérűek és ne nagyon gondolkozzanak abban, hogy ezt vagy azt az embert esetleg nem kéne megölni. Jó ok, egyéb indokokat elfogadok, mint ahogy Brad Pitt sem csinálta ki anno Christian Slater-t az Interjú a vámpírralban.

 

A film egyébként egy rövid monológgal indul, amiből megtudjuk, hogy az embereknek és a vámpíroknak van egy titkos eggyessége, aminek értelmében csak abból szívnak vért aki rábólint erre, cserébe az emberek nem ölik meg őket. Milyen pacifista nem? A tigriseket és az orrszarvúkat simán kiírtjuk a bundájuk miatt de az amúgy ránk vadászó vámpírokat nem. Na mindegy, filmes szabadság, elvégre vámpírok sincsenek.

 

A nyitánnyal az az érzésem támadt, hogy a film alap koncepciója merített a Pengéből, ugyanis itt is rajzokkal jelölik a területeket, csak itt tetkó helyett egy kis érméd van amivel igazolni tudod a vámpír mivoltadat. Maga a film egyébként jól indul, nem mondom, hogy nem kiszámítható de szerintem egy vámpír filmtől nem is a nyakatekert sztorit várja az ember. Lényegében van a tökös vámpír vadász banda feje, Jay akinek Victor a „lázadó” vámpír elrabolja a barátnőjét a film elején.

 

Victor szerepében Alfie Allen tetszeleg akit Theon Greyjoy-ként ismerhettünk meg a Trónok harcában. Hogy mitől lázadó egy vámípr? Nos nem ember akar lenni vagy valami egyéb marhaság, csak a Vámpír hierarchia tetejére akar kerülni, ami jelen esetben egy maffia vonal ugyanis öt befolyásos vérszívó brigádról beszélünk, akiknek a területéről ki van tiltva a lázadónk. Victor tehát egyértelműen hadat üzen az embereknek ezzel a tettével, ami az alaptörténetet elindítja.

 

Békekötés ide vagy oda, az emberek nem tudnak a vámpírokról, akik bűnözgetnek, vér klubokat működtetnek és egy-egy befolyásos ember számára szívást biztosítanak, amit nem úgy kell érteni ahogy hangzik... Bár pontosan nem derül ki, hogy ez miért is jó, de filmben látottakból olyasmi lehet mint a drog.

 

Bár Jay egy biztos pont lenne egy jó kis mészárlós moziban, a főszereplő mégsem ő hanem a nyomi öccse, aki remek tanuló, remek zenész, de totális önbizalom hiányban szenved. Jay-nek a „bűnbanda” csak a félállása mert amúgy sofőrködik, de mivel meg kell mentenie az asszonyt, Benny (az öccs) viszi aznap este a munkáját. Ezen a szálon indulunk el, Benny ugyanis két vámpír csajt kezd el furikázni és az egyikkel, Blaire-el azonnal egy idegesítően nehezen haladó flörtbe kezd. A csajok egyébként Victor katonái, akik egy éjszaka alatt hivatottak lemészárolni az eddig kialakult bűnszervezeteket. A turpisság nagyon esetlenül derül ki, ugyanis a keményebb csaj Zoe, a kocsiban hagy egy táskát, amiben a rabolt javak mellett ott van a telefonja is, ami rezegni kezd az SMS-ek hatására és 2-3 rezgés olyan kíváncsivá teszi a mi Benny-nket, hogy el kell olvasnia azokat. Kiderül, hogy a vámpírok nem őt várták hanem a tesóját, ezért számon kérné őket, de akkor kiderül, hogy ők bizony vérszívó szörnyek. Egy kis ráhatás után Benny velük maradt, fűvet szív Blaire-el és a bántóan gyenge flörtök mellett elindul velük leszámolni a többi családdal is. Nagyon nem akarok spoilerzeni, de a végére eljutunk oda, hogy Benny és Blaire szerelmesek lesznek egymásba, Zoe pedig egy ZS kategóriás Joker-ként élvezi a káoszt amit okoz. A vége persze happy end, egy rémesen gyenge Boss Fight-al, de ezzel együtt a film szerintem nagyon gyengén muzsikált.

 

Persze van pozitívum is benne, mert a zenék nagyon jók, illenek a jelenetekhez és amikor arra van szükség feszültséget generálnak. De sajnos több a negatívum, a film ugyanis végig nem tudja eldönteni, hogy mi is akar lenni, vámpír, maffia vagy szerelmi történet. Tegyük hozzá egyik sem sikerül maradéktalanul. Benny végig idegesítően együgyü, nem az a szerethető kategória hanem inkább a címeres barom. Blaire egy cuki kis szerelmes tini csaj benyomását kelti aki néha hatalmas, könnyes szemekkel nézni Benny-t, de könyörgöm egy vámpír ne pityeregjen... Olyan érzésem volt végig mintha az Alkonyatos és a Pengés vámípok gyereket csináltak volna amiből létrejött Blaire. Zoe a bedrogozott gangster fazon, aki élvezi a felfordulást de a legkevésbé sem emlékeztet egy vámpírra. A fő gonosz Victor szerintem összesítve jó ha 8-10 percet szerepel a képernyőn, ebből 2-3 percben elvonja róla a figyelmet a Maserati amit vezet, 2-3 percig telefonál, a maradék időben pedig azon gondolkozol, hogy a vámpírok mit esznek a nonfi tetkókon ugyanis egy Penge stílusú darab fut fel a nyakán. Ja és a film egyébként néha úgy van fémjelezve mint Megan Fox vámpíros filmje, pedig a hölgy 3 percig szerepel benne.

 

Elismerem, nehéz lehet értelmezhetően olyan filmeket a vászonra vinni amik egy éjszaka alatt játszódnak le, hiszen a Training Day-en kívül kevés igazán jó alkotás van így vele de az Éjszaka fogai szerintem nagyon kusza lett. A film érezhetően a tiniknek szól, de véleményem szerint semmiképpen nem egy maradandó alkotás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr1816737044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása