Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

Valaki van a házadban - Kritika (film)

2021. október 28. 16:15 - Attila Kovács író

Rengeteg vér folyik el a Netflix tini horrorjában, ami klisét-klisére halmozva próbál morális útmutatást adni a közönségnek. Bár a story saját, már amennyire ezeknek a filmeknek lehet még saját története mégis olyan érzésünk van mintha a Sikolyt néznénk újra egy kicsit kipofozott verzióban. Ami egyfelől pozitív, mert itt legalább nem 30 körüli színészek játszanak 18 éves fiatalokat, másfelől elszomorító mert egy picit több fantáziát várna az ember egy új filmben.

 

Maszkos gyilkos öli a tiniket a gimiben, mert azok titkolnak valamit.... egyedi mi? Na mindegy, hiszen a remake-ek korát éljük amúgy is, de az mindenképpen tisztelendő, hogy a készítők azért tisztelegtek pár utalással a 2000-res évek előtt, ilyen az átlátszó vonalas telefon és a discman is, amik mint háttér elemek ugyan de feltűnnek a filmben. (Én csak ezeket vettem észre, de talán több is van) Azért van történeti csavar is a filmben, ugyanis itt nem a menőket követjük mint a Sikolyban, hanem a nyomikat. Már amennyiben annak lehet nevezni két teljesen normális lányt, egy gazdag füvest, egy drogost és egy eröltetetten leszbi strébert.

 

A film elején meg is kapjuk az első gyilkosságot, ahol az amerikai focicsapat egyi menő tagját szúrják le, ahogy említettem elég véres körülmények között. Az okot pedig azonnal szét is küldik mindenki számára telefonon, ugyanis a srác egy „beavatás” során megverte a focicsapat legjobb játékosát, mert az meleg. A dolog nagyon elítélendő, csakhogy a filmből nem derül ki, hogy ez a diákok közül bárkit is zavart volna, mert egyáltalán nem úgy viselkednek és ahogy látszik az érintett sem csinál belőle nagy kérdést. Ok tini horrorban ne keressünk értelmet, de akkor is. Nem sokkal később meghal az a lány is, aki amúgy a templomban dolgozik, de rasszista Podcast-et tesz közzé és ezzel a végére is értünk a „jogos” bosszúknak.

 

A filmben minden megszokott karakter feltűnik, a bugyuta rendőr, a gazdag ficsúr, a kirekesztett srác aki mindenki szerint a gyilkos és a szép lány is aki természetesen titokban a kirekesztett arc szerelme.

 

A gyilkosról két dolgot tudunk, az egyik az, hogy van egy 3D nyomtatója és azzal készíti a maszkokat, a másik pedig az, hogy igazságot akar szolgáltatni azoknál akik titkolnak valamit a többiek elől. Az első áldozat meleg verő, a második rasszista, a harmadik pedig drogozik... 18 évesekről beszélünk és egy olyan házibulin ölik meg ahol vágni lehet a füves cigi füstjét. A gyilkos erkölcsi morálja ezzel nálam egy picit kérdőjeles lett, de hát ki vagyok én, hogy ítélkezzek.

 

A film innentől átmegy egy gyorsabb fokozatba és rögtön a főszereplőt veszi célba a gyilkos, aki azt hiszi, hogy a szerelme tört az életére így gyorsan lecsukatja azt. A maradék 30 percben persze kiderül, hogy ez nem pontosan így volt és felpörögnek az események, hogy a végső leszámolásig eljussunk és a főszereplőnkből a ballagásra a gimi hőse lehessen.

 

Személy szerint nem szeretem a gyűlölködő filmeket, sem a rasszista témákat, viszont nálam az is annak számít ha fehér gyűlöletről van szó. Általában a harmadik bármi ilyen nemű utalásnál kikapcsolom a filmeket és ebben én csak kettőt vettem észre, mert a gyerekek szerint csak a fehér embereket nem gyanúsítják. A főszereplő csoport, amúgy a filmben tett beszólások alapján sokkal jobban kirekeszti a többieket mint őket azok és néhány jelenet annyira kellemetlenül röhejes, hogy azt ki kell emeljem.

 

A sheriff éppen a gazdag srácot hallgatná ki, de kimegy és az összes diák füle hallatára elmondja neki, hogy az apja felhívta a figyelmét az alkotmányos jogaira ezért hazamehet. Magyarul mindenki hivatkozhatna erre és hazamehetne, de csak ő teszi ezt meg...

 

A kedvencem pedig az amikor kiderül a főszereplő titka és, hogy egy sport csapat tagja volt, erre a barátnője rákérdez, hogy te sportoltál? Mintha az valami rossz dolog lenne és a sportolók testesítenék meg a Bully-kat. Persze mindez annak a lánynak a szájából hangzik el, aki egyedüliként hozza fel a focimeccsen, hogy csak azért nézik el a játékosnak, hogy meleg mert pontot szerez.

 

A film egyébként nem rosszabb mint a szülei a Tudom mit tettél és a Sikoly sorozat, hanem pont olyan. A körítés egy kicsit modernebb de a történeti száll nagyjából ugyanaz és nem kell sokat gondolkoznunk közben. Én már nem rajongtam azokért a filmekért sem, de itt legalább annyiban javult a kivitelezés, hogy a gyilkos használ egy sokkolót így nincsen meg az szituáció mikor az áldozat rohanva menekül, a gyilkos pedig csak sétál de mindig 10 méterre van tőle.

 

Egy valamit azonban megtanít ez a film is, ha késes gyilkos van a házadban, ne simulj neki az amúgy vékony szobai ajtónak, mert azt átszúrva fog ledöfni....

 

Izgalmas és fordulatos horror/thriller-re vágysz? Hát válassz mást, de ha nincsen jobb dolgod és nem találsz mást akkor ez is ott kullog a nézhető kategória alján.

 

*A filmnek van könyv verziója is amit bár nem olvastam de remélem, hogy jobb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516738540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása