Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

Örült Stone avagy 2008, a patkány éve – Retro kritika

2021. október 27. 18:12 - Attila Kovács író

Szerintem kb. 10 éves lehettem amikor az Msat vagy a SzívTV műsorán először csíptem el az Őrült Stone című filmet. Rutger Hauer számomra akkoriban nem B kategóriás színész volt, hiszen a Vak végzetet is TOP filmnek gondoltam. Így, nagyjából 26 év után most visszanéztem és kíváncsian vártam, hogy most is egy jó mozinak tartom e! A filmhez természetesen egy jó kávé és tábla csoki bekészítése kötelező, aki látta már valaha, annak világos, hogy miért.

 

A film 1992-es, de így 29 évesen sem okoz csalódást! Sem látványilag, sem a színészek játéka nem megmosolyogtató. A film egyébként egészben fent van a YouTube-on, így ha az írás után kedvet kaptok hozzá vagy csak szimplán újra néznétek akkor kattintsatok a linkre.

 

Mint a címe is mutatja 2008-ban játszódik Londonban, ami ekkorra félig-meddig víz alá kerül és a nap 24 órájában éjszakai sötétség honol. Rögtön belecsapunk a lecsóba, minden rendőr Harley Stone-t keresi a városban (Rutger Hauer) aki zseniálisan személyesíti meg a 90-es évek kemény fickó kategóriáját. Hosszú bőrkabát, nagy fegyverek és folyamatos dohányzás azt pedig tudjuk, hogy akkoriban ilyen volt egy filmes BAD ASS főszereplő. Stone megérkezik egy discoba, ahol perceken belül megtörténik egy gyilkosság is, egy szőke hölgynek kitépik a szívét a mosdóban. A filmben az ilyen tetthelyeken rengeteg művért felhasználtak, ami nem hat gyengén így a gyengébb gyomrúakat előre figyelmeztetem, hogy mire számíthatnak.

 

Az rögtön kiderül, hogy a gyilkost régóta keresi Stone, a gyilkos pedig őt követi és folyamatosan figyeli, amit az ő szemszögéből láthatunk a lihegését hallgatva. Mivel a 90-es években járunk Stone természetesen egy felfüggesztett rendőr, aki mindig egyedül dolgozik ám most csak úgy kapja vissza a jelvényét ha elfogadja az új társát Dick Durkin-t a nyomozáshoz. A két karakter teljesen más, Stone egy „elmebetegBad Ass míg Durkin egy tanult nyomozó, aki azonban nem főlényeskedő hanem egy kifejezetten szerethető karakter. Az események gyorsan zajlanak, ugyanis egy hűtőládában megérkezi az áldozat szíve is a rendőrségre, ketté harapva...

 

A kötelező csipkelődés ellenére Stone sincsen teljesen elzárkózva a közös munkától és kifejezetten szórakoztató párbeszédeket folytat a társával, akivel nagyjából végig közösen van a képernyőn. Hauer lubickol Stone kattant szerepében és zseniálisan viszi a képernyőre a gondterhelt és kimerült zsarut. A történet csak tovább bonyolódik amikor a következő gyilkosságnál már megkapják a gyilkos foglenyomatait is, ami közel sem emberi. Innentől már ugye világos, hogy egy szörny filmmel van dolgunk, bár az igazat megvallva rengeteg emberi tulajdonsággal is rendelkezik. Ilyen az is, mikor Stone autójából kiveszi a sörétes puskát és azzal folytat tűzpárbajt a zsarukkal.

 

A film történetét nem vezetném végig, ha érdekesnek találtad eddig akkor kattints a linkre és élvezd. A feszültség végig jelen van, a mozi pedig elmegy egy ezoterikus irányba ami miatt még érdekesebb lesz. Arra emlékeztem, hogy sokat nem látunk a szörnyből a filmben, az viszont világosan kiderül belőle, hogy kb 3 méter magas és ha egy modern karakterhez kellene hasonlítanom akkor Venom jutna az eszembe. Választ egyébként nem kapunk rá, hogy mi is volt valójában a gyilkos és mi volt a motivációja de filmben még közvetlenül a Sátánnak is nevezik.

 

Az őrült Stone világszerte réteg film lett, abból viszont kultikus és közel 30 évesen sem vall szégyent a képernyőn. Ami azt illeti ebből szívesen megnéznék egy remake-t a mai technikákkal és mondjuk Tom Hardy-val a főszerepben.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4116737306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása