Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

A vadnyugat törvényei szerint – Kritika

2021. november 09. 14:03 - Attila Kovács író

Szeretem a western filmeket, bár az igazat megvallva nem nevezném magamat igazi rajongónak. A Netflix fílmkínálatát lapozgatva viszont azonnal szemet szúrt ez az Idris Elba nevével fémjelzett mozi. Az előzetes hangulatos és úgy mindent összevetve a filmek amikben Idris szerepel, általában nem túl komolyan vett, szórakoztató alkotások.

 

Ennek ellenére rögtön kapunk egy erős nyitányt, ahol Mr. Elba egy már-már idillikusnak mondható családi ebédet zavar meg és a hangulatból azonnal lejön, hogy a film sztárja erősen negatív karakter lesz a moziban. SPOILER-ezni nem szeretnék, ezért maradjunk annyiban, hogy hamarosan jelenetet váltunk és 15-20 évet ugorva az években, egy jó kis lövöldözésbe kerülünk. Nat Love bandája, ugyanis a vadnyugatot járja és rablókat rabol ki, miközben a szülei gyilkosát keresi. Úgy néz ki, hogy a küldetése végéhez ért, mikor egy templomban megöli az utolsó szabadlábon lévő kiszemeltjét. Rufus Buck (Idris Elba) ugyanis börtönben ül ezért elérhetetlen a törvényen kívüli igazságosztó számára.

 

Nat Love bandája főhősünkből és két csatlósából áll Jim Beckworth-ből és Bill Picket-ből. Maga a banda még érdekes is lehetne, tekintve, hogy Nat a csendes vadnyugati főhős, Bill a kimért, már-már okoskodó mesterlövész Jim pedig a nagydumás párbajhős akire a vicces beszólásokat lehetne írni. Nagyvonalakban ez az egész meg is történik, de a dolog mégsem működik. Bár Nat végig tartja a jó vadnyugati hős szerepét, a másik két karakter hamar az érdektelenség homályába kerül. Nem túl érdekes a két női szereplő sem, Mary Fields és csatlósa Cuffee, akik afféle western kliséként működve alakítják a szép hősnőt és annak csicskását aki annyira fiús, hogy a szereplők csak a film közepén jönnek rá, hogy igazából nő.

 

A gonosz oldalon ezzel szemben több jó karakter van, kezdve Rufus Buck-al, aki miután kiszabadítják, megkezdi a birodalma visszaállítását. Elba a negatív karakterben jól mozog, ez a visszafogott kegyetlenség jóval jobban áll neki mint a Halálos Iramban alakított gonosz szerepe. Kímért, kegyetlen és megtört, pontosan olyan ahogy egy megkeseredett western karaktert elképzelünk. A prímet mégsem ő viszi, hanem Cherokee Bill figurája, legalábbis az elején. Ezen az oldalon kapunk egy kicsit túltolt női karaktert Trudy Smith-t (Regina King) aki számomra végig nagyon idegesítően keménykedik a filmben.

 

A történet nem túl bonyolult, A csapat vadászik a B csapatra és jó sokat lövöldöznek. A film egyébként érdekes megközelítését választotta a vadnyugatnak, mert bár úgy tudom, hogy voltak fekete cowboyok, de, hogy komplett fekete városok és szórakozóhelyek is lettek volna, abban egy picit kételkedek. A két csapatnak minden tagja fekete, a mellékszereplők is, amivel még bajom se lenne azt azonban erősnek tartom mikor a fehér városban szó szerint minden hófehér, kezdve az épületektől egészen a homokig.

 

A film végére érve is csak felületesen ismerjük meg a karaktereket és Cherokee Bill-en kívül szinte senkit nem ismerünk meg, bár őt sem mélyenszámtóan. A filmben egyébként nincsen romantizálva a vadnyugat, inkább a kegyetlen, piszkos valóját emelik ki. Nat és Rufus végül szemtől-szemben állnak egymással és kapunk egy csavart is, ami szerintem jól sül el, nem mondom, hogy nem klisés de nem lóg ki a filmből és nem is számítottam rá.

 

Ami tetszett: Western és nálam ez általában nyerő. Jók a főszereplők karakterei és ha újraértelmezve is de felhasználja a western filmek elemeit. Nincsen túltolva, a banditák heroikus mivolta, ha sokat szerepelsz otthagyod a fogad.

 

Ami nem tetszett: A fehér város erős volt, kíváncsi lennék a visszhangra ha egy fekete várost, fekete épületekkel és fekete homokkal jelenítenének meg... A sztoriban szerintem több volt, ahogy a karakterekben is, a rendező tényleg túlzásba vitte rassz kérdést és a heroikus ábrázolás helyett sikerült összehoznia egy fekete bandaháborút, vadnyugati környezetben.

 

A film mindennek ellenére nem rossz, az előzetes alapján egy kicsit gördülékenyebb, vidámabb sztorit vártam volna de nem lehet okom panaszra. Nem az a kategória amit majd később ismét megnézel, de egy unalmas vasárnap délutánra jó elfoglaltság lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr716750484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása