Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

Holtak hajnala – Retro kritika

2021. november 02. 13:27 - Attila Kovács író

Életemben négy igazán meghatározó mozis élményben volt részem, ezek nem időrendi sorrendben ugyan de a Terminator 2, a Jurassic Park, a Jurassic World és a Holtak hajnala. Maga a zombis zsáner valahogy mindig mozgatott, pedig valljuk be őszintén, hogy az említett film előtt nem sok élvezhető alkotás került a képernyőkre.

 

Még gyerekkoromban elcsíptem sok szemetet az MSAT, SzívTV és TV3 csatornákon, aztán talán valamikor az HBO műsorán néztem meg az eredeti Élőholtak éjszakáját. Ami nevetséges és egyben pokoli nyomasztó volt a filmben az az a rész mikor látják, hogy jönnek a zombik a ház felé és 10 perc alatt nagyjából 10 métert haladnak. Aztán a stílus vérfrissítése, a számomra mai napig igazán klasszikus 28 nappal későbbel érkezett el, ugyanis Danny Boyle alkotásában már rohanó zombikat kapunk ami számomra jelentősen emelte a stressz faktort..

 

2004-ben tűkön ülve vártam a hazai premiert, ugyanis nem volt kétséges, hogy az előzetesek alapján mindenképpen a moziban nézem meg a Holtak hajnalát. Nem tudom, hogy ti, hogy vagytok vele, de én moziban meglehetősen kevés horrort láttam, a szellemes téma pedig sosem ragadott meg igazán. A moziból kilépve magával ragadott a műfaj, hiszen mindig is szerettem a zombi filmeket, de a Holtak hajnala annyira jól sikerült, hogy hazatérve azonnal a folytatás után kezdtem nyomozni. Ezt a gondolatmenetet majd később tovább viszem.

 

A film pár perc bevető után elhozza nekünk a földi poklot és hősünk otthonában, akit Sarah Polley alakít, bekövetkezik a legrosszabb, pár percen belül veszíti el a gyerekét és a párját is. Menekülni kényszerül a káosz uralta utcákon ahol a zombik és az emberek egyaránt egymás vérét ontják. Hamarosan beleboltik a marcona zsaruba Kenneth-be akit Ving Rhames alakít és elindulnak az erőd felé, illetve indulnának, ha pár túlélő nem állna az útjukba és fel nem világosítanák őket az odavezető útról. A célállomás végül a mellettük található pláza lesz amit bevesznek.

 

Az elején még csak pár élőhalott kóborol a pláza körül, de később aztán szépen lassan népes kompánia alakul ki körülötte. Kenneth elejt egy mondatot, hogy talán azért gyűlnek ide a zombik mert ide köti őket néhány emlék. Ez a társadalom kritika élesen megmaradt a nézőkben, sokan így értelmezik az egész filmet. Pedig Romero zsenálisan elrejt a filmben több ilyen tézist is amibe lehet kapaszkodni, mint például, hogy nincs már több hely a pokolban ezért a lelkek visszatérnek a földre. A nézői szabadság tehát adott, a film viszont végig annyira dinamikus és feszültség teli, persze jó adag fekete humorral meghintve, hogy a nézése közben nem forog az ember agya.

 

A film közepére kialakul egy egész jó csapat a plázában, bár az ellentétek végig ott lebegnek a levegőben. Kitöltő elemként és sokkoló részként kapunk egy anyukát, aki a szülés közben változik át, életet adva így egy zombi babának de szerencsére ez megmarad egy WTF momentnek. Karakter fejlődésen igazából egyetlen szereplő megy át, ő pedig a film végén heroikusan elhulló CJ. A mozi végére kapunk egy kitörést, ahol két zombi aprító buszt épít a csapat és így törnek ki a plázából, hogy hajóval folytassák a menekülést, ugyanis egy szigetre talán még nem jutott el a kór.

 

Maga a történet egyszerű és nyomasztó, pont ezért életszerű és élvezhető. Megkapunk benne minden a korszakra jellemző klisés karaktert, ilyen például a tenyérbemászó Ty Burrel is akit a legtöbben a Modern Család mókás Phil Dunphy-jaként ismerünk. A felmerülő kérdések kimerülnek a segítsünk, ne segítsünk vonalon de az adott helyzetben ez reális is.

 

A film nem hat öregnek így 17 év elteltével sem, a zombik jól meg vannak csinálva, a karakterek pedig nem lettek ódívatúak. A történet számomra kerek, felesleges lenne hozzányúlni. Nem az a film amit évente többször is újranézel, de nem is az amit soha többé nem lesz kedved. 

 

Romero nem akarta nekünk megmagyarázni, hogy honnan indul a vírus és valljuk be egy ilyen helyzetben ez viszonylag másodlagos is, de ami szerintem mégjobb, hogy nem is kecsegtet megoldással. Eljött a világvége, old meg. Magabiztosan tartom a véleményemet, hogy a 28 nappal később és a Holtak hajnalán kívül még sosem kaptunk értékelhető zombi filmet.

 

És most folytatnám a félbehagyott nyomozós gondolatmenetet. Szóval Romero nevére rákeresve megtudhatjuk, hogy eredetileg hat, Of The Dead film van a tarsolyában, amik nagyjából már mind a vászonra kerültek, a legtöbb elég régen, néhány pedig a Holtak hajnala után. Ezeket olvasva tehát örömmel konstatáltam, hogy egy év múlva meg is jelenik majd a „folytatás” hiszen a feliratok után bár semmi kecsegtetőt nem kaptunk, egy kis videóban azonban láthattuk, hogy az első film életben maradt hősei keresik az új élet központját. Meg is kaptuk a Holtak földjét aminek nagyjából semmi köze nincsen az első filmhez és véleményem szerint jóval gyengébbre is sikeredett. Bár egy-egy nagy színész feltűnik a vásznon, maga a történet és a fejlődő zombik valahogy elveszik a film élét. Később, internetes verzióban volt lehetőségem megnézni a Holtak napja, Holtak naplója és a Túlélni a holtak filmeket is amikről sokat elárul már az is, hogy ezek csak DVD-n jelentek meg. Bár 2022-re is ígérnek egy új filmet (bár Romero 2017-ben meghalt) de azt javaslom, hogy aki megnézi az vonatkoztasson el az eredeti filmtől és akkor nem érheti nagy csalódás.

 

Romero-nak kétségkívül volt egy Of The Dead univerzum elképzelése, ami sajnos nem működött és szerintem azért nem mert a zombis téma véges, erre pedig a legjobb példa a The Walking Dead sorozat ami egy szintén briliáns nyitás után szépen lassan a gyenge kategóriába menetelt. A 28 nappal később is kapott egy folytatást, de ez bár ne történt volna meg... De mégis meddig lehet húzni a témát? Megjelentek a zombik, alkalmazkodj, törj ki és végül harcolj más emberekkel amikor már unalmas a zombik ellen harcolni. Innen már nincsen hova fejlődni a történetben, csak ezt lehet ismételni más karakterekkel.

 

A film rendezője Zack Snyder és sok rajongó szerint máig ez a legjobb filmje. Bár a Netflix új lehetőséget adott neki a Holtak hadserege című filmmel, az azonban nem is hasonlítható a kultikus elődhöz.

 

Ajánlom a Holtak hajnala című filmet? PERSZE! Ez nem is kérdés, a zombis téma abszolút klasszikusa és Danny Boyle alkotásával karöltve ül a trónon, bár a klasszikus értelemben ott nem zombik vannak, szóval kimondhatjuk, hogy ez a film a kategória királya. Filmben azóta nem érzkezett értékelhető darab, sorozatban pedig a The Walking Dead és a Fear The Walking Dead első évadai amik megközelítik. A Netflix korábban már belekóstolt a műfajba a Fekete nyár című sorozattal, aminek az első évada fergeteges, azonban a második már erősen lejtmenetbe kezd. Ne várjunk tehát sokat a témában, elégedjünk meg azza a kilátástalan és megoldhatatlan helyzettek ami a Holtak hajnala kínál!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr3416742868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása