Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

Hipnózisban – Kritika

2021. október 30. 14:52 - Attila Kovács író

A film kiválasztása viszonylag egyszerű volt, megnéztem a Netflix itthoni rangsorát, ahol jelenleg a 2. helyen áll a Hipnózisban. Mivel a Nyerd meg az életed az első, tudtommal világszerte, így bíztam a köziszlésben, hiszen a koreai alkotás nekem is nagyon tetszett.

 

A film címe azért árulkodó, legalábbis bíztam benne mert szeretem a témát. Rögtön kapunk egy erős nyitányt amiben egy szemmel láthatóan félő nő telefonál valakinek és aggódását fejezi ki, miszerint valaki figyeli őt most is. A hölgy a liftbe ér, kap egy telefonhívást majd a szerkezet megáll és a falai elkezdenek összetolódni, kiszorítva ezzel a szusszt az áldozatból. Itt már ugye sejthető, hogy az egész csak az ő fejében játszódott le, legalábbis reméltem, hogy nem csinálnak ilyen lifteket.

 

Kate Siegel a Mise éjfélkor után itt is feltűnik mint főszereplő ami mindenképpen potizívum hiszen egy nagyon kellemes kisugárzású színésznőről van szó. Szóval Jen, mert a filmben így hívják, egy szemmel láthatóan mély morális árokban van, iszik, antiszociális és a munkában sem találja a helyét. Barátnője bemutatja őt a pszichológusának, aki a megnyerű külsejű és modorú Dr. Meade (Jason O' Mara) Jen pedig hamarosan egy kezelésen találja magát.

 

A rendelő már eleve varázslatosan van megjelenítve, az ember, legalábbis én így képzeli el valahogy azt a környezetet ahol a doktor belelát az elméjébe. Mert a Hipnózisban egy kőkemény elme thriller ami üdítően hat a mostani ötlettelen felhozatalban.

 

Azt már az első jelenet után összerakhattunk, hogy ha a filmben rejtett számról hívnak valakit akkor az „be fog kapcsolni” és vagy öl vagy holtan végzi a jelenet végén. Nos Jen is megkapja a maga hívását, a következő jelenetben pedig már az exe, az életéért küzd a mosdóban. Jen bár visszatér, semmire nem emlékszik és hibásnak érzi magát, amiért allergénekkel mérgezte meg a volt élettársát. Nem sokkal később a szatyrokat szortírozva jön rá, hogy ő maga vásárolta meg a szezám olajat, ami kiváltotta a heves allergén reakciót és gyanakodni kezd.

 

Innentől már egyértelmű, hogy a doki elég szépen manipulálja a betegeit ám egy kis utánajárás során kiderül, hogy már folyt ellene nyomozás is egy haláleset miatt. Jen találkozik egy nyomozóval aki a korábbi esetben dolgozott az ügyön és hamar megtalálják a közös hangot, ugyanis a rendőrnek egyértelmű, hogy Meade a gyilkos.

 

A sztori főszereplője egyértelműen Jen aki elhatározza, hogy felveszi a hipnózist, Meade azonben átlát a szitán és a hipnózis alatt kivallatja a hölgyet. Az ijesztő az, hogy bár megtehetné, mégse törli le a felvételt, csupán ügyesen lavírozik a szavakkal és kétséget sem hagy afelől, hogy ő a tettes. És innentől viszi nálam a pálmát Dr. Meade karaktere aki Bond gonoszokat megszégyenítően sármos és elmebeteg, a folytonos mosollyal az arcán.

 

Az egész történet gördülékenyen halad, egyik mellészereplő sem szerepel túl sokat a vásznon csupán annyit amitől kerek a történet. Nagy és váratlan fordulatok nincsenek mégis jól halad az egész és azt kell, hogy mondjam régen láttam ilyen jól a képernyőre vitt alkotást. Számomra külön öröm a téma, hiszen gyerekkorom óta „rajongok” a pszichológiáért és félelmetes látni, hogy egy megfelelő szakember (jelen esetben pszichopata) úgy tudja programozni az elménket mint egy számítógépes szakember a programokat.

 

Próbáltam az egész írást SPOILER mentesen kivitelezni, remélem sikerült is, mert tényleg csak ajánlani tudom ezt a filmet. Ha izgulni szeretnél, de nem rettegni akkor október végére ez az egyik legjobb választás!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr7316740434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása