Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

Valós történet – Sorozat kritika

2021. december 01. 14:26 - Attila Kovács író

A Netflix valósággal ontja magából a jobbnál-jobb sorozatokat és filmeket így a tél közeledtével, ami nem meglepő, hiszen a COVID miatt kialakult „maradj otthon” fefogás miatt csillagászati összegeket keresnek jelenleg is. Nekik köszönhetjük azt is, hogy a televíziózás ismét az aranykorát éli és, hogy jelen állás szerint a mozikat hamarosan temethetjük.

 

Gyerekkorom egyik meghatározó BADASS színésze minden bizonnyal Wesley Snipes volt, hiszen Schwarzenegger és Stallone után talán ő volt a következő korszak egyik legfelkapottabb akció színésze. Az 57-es utasban még a jófiúk oldalán láthattuk, aztán a Pusztítóban már negatív karakter volt míg végül a neve örökre egybeforrt minden idők egyik legmenőbb vámpírvadászával a Pengével! Wesley-nek aztán jócskán meggyűlt a baja az adóhatósággal és tudtommal a fűvel is, ezért egy hosszabb időre visszavonulót fújt. Nem is olyan rég visszatért az Amerikába jöttem 2 című filmben, de az igazat megvallva azt 5-10 perc után kikapcsoltam, szóval nem tudom megmondani, hogy ott méltó volt a teljesítménye a nevéhez.

 

Kevin Hart egy imádnivaló figura, már amennyit a képernyőn keresztül le lehet szűrni belőle. Nehéz őt nem egy vígjátékhoz társítani és talán pont ez adja meg egész minisorozat életszerűségét, hogy a jó emberekkel is történnek rossz dolgok. A bevezető SPOILEREKET tartalmaz, ennek a tudatában olvasd.

 

Kíváncsi voltam Snipes és Hart teljesítményére egy komor thrillerben, ezért kíváncsian ültem le a TV képernyője elé. A történet életszerű már csak abból adódóan is, hogy Hart szerepe szerint egy népszerű Stand Up comedy előadót és színészt játszik, azzal pedig nem árulok el túl nagy titkot, hogy a való életben is ez a foglalkozása. Snipes, Hart bátyját játssza a vásznon, aki nincsen élete legjobb szakaszában bár az igazat megvallva sosem volt ott és folyamatosan a dollár milliomos testvérét lumpolja kisebb-nagyobb összegekkel. A válófélben lévő komikus éppen megálljt szeretne parancsolni a testvérének, ám az ismét belecsalja őt a rosszba és Hart egy átmulatott éjszaka után egy halott nő mellett ébred. Mivel a karriernek nem tenne jót, ő és a bátyja felkeresi Carlton (Snipes) egy maffiozó barátját, aki eltünteti a testet. Valóságos visszatérés orgiának lehetünk itt szemtanúi, hiszen a maffiozó szerepében Billy Zane tetszeleg, akit a Zoolander-es cameo-ja óta talán nem is láttunk a képernyőn. Zane azonban messzire megy, életét veszti és elindul a történet igazi cselekménye.

 

Maga a film története, nem kiáltott volna sorozatért de így kétség kívül több teret kapott a rendező az amúgy szövevényes, egymásba fonódó eseményekhez, amiket nehezen lehetett volna 120 percbe belepakolni. Érdekes látni a különbséget az amerikai és a magyar rajongás között, mert ahogy a sorozat is bemutatja Hart kint valóságos szuper sztár státuszba van (a filmben Kölyök) és bár az egész karaktere szeretnivaló, kifelé igyekszik mindig a legjobbját nyújtani. SPOILER, a sorozat elején, a lány halálakor szerintem mindenki ugyanarra gondol és a végén, amikor már elhessegettük volna gondolatot beigazolódik, hogy tényleg igazunk volt. Ennek ellenére a sorozat addigra kitermel hét halottat is, amiből ráadásul néggyel maga a Kölyök végez.

 

Bár a történet szempontjából végig a Kölyök marad a főszerepben, érintőlegesen kapunk egy kis betekintést a mellékszereplők életébe is. Karakter fejlődés? Felejtsd el, igazából mindenki csak mereven ragaszkodik a felvett álarchoz, hiszen egy oldalról ott van a Kölyök csapata, akik a legjobbat akarják neki, de csak alkalmazottak. Ott van Carlton az élősködő testvér valamint a görög maffia és a már-már beteges rajongó. Hogy számomra mi a film mondanivalója? Hogy a barátaidat megválogathatod, de a családodat nem! Carlton jól élhetne akkor is, ha csak a Kölyök sleppjének a tagja lenne, de nem, neki saját vállalkozások kellenek és e mellé olyan üzlettársak akik nem éppen az üzleti világ tiszta részébe tartoznak.

 

A két testvér között végig ott van az ellentét, hiszen a Kölyök milliomos míg a testvére csak bajt-bajra halmoz és mindenre az a válasza, hogy az öccsének könnyű hiszen ő gazdag. Bár a Kölyök többször is megpróbálja neki elmagyarázni, hogy nem csak úgy kapja a dolgokat és keményen megdolgozott a sikerért, de ez Carlton egyik fülén be, a másikon ki. Persze ő sem él rosszul, hiszen a testvére által egy S osztályos Mercedes-el jár de többet akar, persze szakértelem nélkül. Az, hogy a Kölyök milyen keményen és milyen sokat dolgozott a sikerért nem jön le Hart alakításából, mert bár imádnivaló és vicces figura, de semmiképpen nem egy nagy drámai monológokra képes színész.

 

Ha viszont már jó színészi teljesítményről beszélünk, akkor ki kell emeljem Wesley Snipes-ot, hiszen ebben a sorozatban ő az aki jót játszik, nem mondom, hogy nagyot alakít de mindenképpen életszerűt. Hiszen a Kölyök részéről nagyon könnyen repkednek a százezrek, de Carlton azért lenyúlja a halott maffiozó arany Rolex-ét. Az ilyen kicsinyes momentumok vezetnek végül a drámai végkifejlethez, mert Carlton azthiszi jól kézben tartja a dolgokat de igazából minden tettével csak növeli a bajt.

 

Magában az alkotásban úgy gondolom azért egy kicsit elgurult a gyógyszer, hiszen míg a megkérdőjelezhető morális értékekkel bíró Carlton egy holtestet is képtelen feldarabolni, addig a Kölyök már-már úgy szedi az áldozatait mint Dolph Lundgren a Tökéletes katonában.

 

Fun Fact: Nem tudom lőtettek e már, de kapásból/mozgásból célbalőni nem annyira egyszerű feladat. Nos a sorozatban a Kölyöknek van egy elvileg nagyon penge testőre, akit egyszer minden gond nélkül pofánvág a Kölyök (Hart 159cm), valamint a végső akcióban amikor előkapja a stukkerét a maffiozók azonnal lelövik. Ezekután a Kölyök egy drámai pillanatban kiugrik Carlton mögül és művészi pontossággal lövi homlokon a rosszakat.

 

Tehát kapunk egy kis túlzást, nem tudom ez mennyire volt Hart ötlete, hogy végre egy kicsit komolyabbnak vélt szerepben is feltűnjön, de igazából számomra nem rontott az élményen. Maga a sztori, még ha egy kicsit túl is van bonyolítva életszerű és megmutatja, hogy nem minden történik annyira könnyen ahogy azt eltervezzük.

 

Negatívum: A Kölyök látszólag minden lelki probléma nélkül öl, utána pedig Stand Up Comedy előadásokat tart. Nem kétlem, hogy vannak ilyen emberek akik képesek erre, de remélem kevesen vannak... Hart szerepe egy kicsit túl van gondolva, nekem személy szerint jobban tetszett volna ha egy karakter jegyben marad végig.

 

Pozitívum: Snipes alakítása nagyon jó. A sorozat témája és a történet vezetése is jó, bár semmi olyan nem történik ami miatt leesne az állunk, de végig fordulatos és évezetes marad.

 

Mindent összevetve jó kis minisorozat, ajánlom mindenkinek aki szereti a kicsit komorabb témát, bár itt azért ez is elég lazán van kezelve.

 

Értékelés: 7/10 – Nem rossz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616770446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása