Film és sorozat kritikák

Vélemény alkotás szabadon

A kaptár – Raccoon City visszavár

2022. február 16. 13:46 - Attila Kovács író

Megújúlt a Resident Evil sorozat, pontosabban egy remake-t kapott, bár az igazat megvallva ennek semmi köze az „eredeti” kaptár szériához. Nem tudom mekkora az átfedés a gamerek és az Anderson -féle filmek rajongótábora között, de azt igen, hogy azok az alkotások csak nyomokban kötődnek a játékhoz. Ha a 2002-es alapfilmet vesszük, úgy gondolom, hogy az egy jó alkotás volt, jó zenék, jó jelenetek és sok-sok feszültség. Az ezt követő filmek igencsak elrugaszkodottra sikerültek és bár anyagilag sikeresek voltak, sok jót nem lehet róluk elmondani.

 

Na de most nem is ez a lényeg, hanem a remake, a 2021-es újragondolt film, ami elméletileg szorosan kapcsolódik a játékok történetéhez.Bár az egyedüli játék amivel játszottam a Resident Evil 3 – Nemesis volt, az első rész alapján írt könyvet a Resident Evil – A borzalmak kastélyát elolvastam. Maradjunk annyiba, hogy az én izlésemet nem fogta meg, de most ahogy néztem a filmet, az eleje teljesen ismerős volt. A Raccoon City visszavár viszont ott követett el nagy hibát, hogy összemosta az első és a második játék történetszálát, egy viszonylag rövid játékidőben, ahol sem a karakterek, sem pedig a feszültség növelésére nem jutott idő.

Mindig érdekes mikor egy kész történetet ami működött újragondolnak és, hogy őszinte legyek általában nem is sül el túl jól. Pedig a Resident Evil készen volt és pont az első két rész volt az ami elég ikonikusra sikerült. A játékok célja például sosem az ijesztegetés volt, hanem a kilátástalanság nyomasztó érzése, ami nem fért bele ebbe az eröltetett menetbe.

 

Elnagyolt karakterek

 

Úgy gondolom, hogy érdemes két részre szedni a történetet, hogy mi történt volna az első részben és mi a másodikban. Szóval eredetileg az első rész teljes egészében a kastélyban játszódna, ahol a rendőrök, élükön Chris Redfield-el, Jill Valentine-al és Albert Wesker-el élik át a borzalmakat. Ez a három tulajdonképpen visszatérő főszereplő lenne, azonban a filmben pár mondaton kívül nem kapunk belőlük sokat.

 

A második játékhoz onnan kapcsolódunk be, amikor a kamion belehajt a rendőrörsbe. Innen két fő karakterünk van, Claire Redfield (Chris húga) és Leon Kennedy. A filmben egyedül Calire karaktere van nagyjából felépítve, de Leon például merőben eltér a játékban feltűnttől.

 

A fő probléma, hogy tényleg mindenki nagyjából 10-20 mondattal gazdálkodik és a Redfield tesók múltjából is csak éritőleges emlékeket kapunk.

 

Spoiler mentesen azt kell, hogy mondjam a film elég összecsapottra sikeredett, pedig nagyon jól indult. Mármint az elképzelés, aminek jót tett volna, ha egy picit lasabban építi fel a történéseket, az nagyban hozzásegített volna a nyomasztó atmoszférához.

 

Ami tetszett.

 

Az elképzelés, az ötlet, hogy a film valóban a játékból merítsen.

 

Ami nem tetszett.

 

Összecsapott történet, kidolgozatlan karakterek, borzalmas zene választás és, hogy csak érintőlegesen tesz utalásokat az eredeti történetre, de nem mélyül el benne.

 

Értékelés: 6/10 – Egy esti filmnek elmegy.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr5917563152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása